Vladimir Bulat: Eu nu mă opresc aici, vreau să mă implic în multe alte proiecte

Vladimir BULAT, profesor de limba engleză, Liceul “Constantin Stere”, or. Soroca

Sunt peste două decenii de când sunt profesor de limba engleză. La Liceul “Constantin Stere” mi-am petrecut mai mult de jumătate de viață. Soroca este orașul meu de suflet și mă bucură gândul că prin ceea ce fac zi de zi pot să contribui la creșterea bunului nume al localității și al oamenilor care locuiesc aici. Elevii, generația de mâine, sunt așa-zișii beneficiari ai mei. Așa cum știți cu toții, anume ei au cea mai multă nevoie de cunoșterea limbii engleze. Viitorul lor depinde de asta, în cele mai multe cazuri. De aceea, în 2014, am decis să mă alătur colegilor de pe platforma eTwinning.

Este un proiect internațional. În primul rând, elevii sunt interesați să participe în proiecte și să se implice pentru a reprezenta școala și țara lor. Iar în al doilea rând, este vorba de cooperarea cu colegii mei din alte țări. Eu am participat la trei proiecte. Ce mai drag sufletului mi-a rămas un proiect realizat în parteneriat cu România, iar tema acestuia a fost meșteșugăritul. Elevii noștri au făcut un film scurt despre meșteșugarii de la Cosăuți, sculptorii în piatră și tradițiile lor străvechi. Iar un alt film scurt a fost despre meșteșugul de a împleti din lozii. Este vorba de generații de la Rublenița, aici unde chiar și copiii participă la meșteșugărit. E o familie mare care are grijă ca meșteșugul să fie transmis din generație în generație. Proiectul “Meșteșugul național” a fost unul de succes, la final, le-am dat diplome celor mai buni și m-am bucurat că, prin acest proiect, elevii și-au cunoscut mai bine localitatea și istoria ei.

Un alt proiect frumos a fost despre tradiții și bucate gătite de Paști. Școli din Slovenia și România au fost partenere. A fost interesant pentru că elevii au aflat lucruri noi despre tradițiile din școlile partenere, dar și despre țara lor, au scris rețete, au gătit împreună cu familia și și-au povestit unul altuia experiența ficăruia. De fiecare dată, am lucrat cu elevii din clasele a VII-a și a X-a. Și aproape toată clasa s-a implicat, iar prezentările au fost făcute în limba engleză. Copiii pot să comunice direct în limba engleză cu tineri din alte orașe. Și eu cred că aceste activități le plac. M-am convins de multe ori la lecții. Elevii se dezvoltă. Iar pentru noi, profesorii, este un schimb de experiență foarte frumos.

Eu nu mă opresc aici, vreau să mă implic și în alte proiecte. Să motivez o generație sănătoasă și cunoscătoare a valorilor europene.

2018-10-25T11:11:25+00:00