Trei cadre didactice din Republica Moldova au participat la Conferința anuală eTwinning cu genericul eTwinning și patrimoniul nostru: trecutul se întâlnește cu viitorul, care a avut loc la Varșovia, Polonia în perioada 25 – 27 octombrie 2018.

Conferința a debutat cu discursurile lui Tibor Navracsics, Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport și Anna Zalewska, Ministrul polonez al educației naționale, care au oferit o imagine de ansamblu a programului eTwinning și au vorbit despre rolul acestuia pentru perioada următoare de implementare a programului cadru Erasmus+.

În cea de-a doua zi, au avut loc activități pe ateliere de lucru. Cele 40 de workshop-uri, cu diverse tematici specifice, au oferit participanților oportunitatea de a însuși metode educaționale noi pentru consolidarea educației privind patrimoniul cultural în școli.

Peste 500 de profesori din întreaga Europă au acumulat noi cunoștințe privind patrimoniul cultural și au identificat rolul acestuia în procesul de predare și învățare. Astfel, evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a interacționa și de a învăța din cele mai bune practici ale profesorilor cu experiență în cadrul proiectelor eTwinning.

În special, Conferința anuală eTwinning 2018 s-a focusat pe potențialul școlilor de a-și spori capacitățile privind sensibilizarea față de istoria și valorile comune, consolidarea sentimentului de apartenență la spațiul european comun, identificarea căilor de protejare, îmbunătățire, reutilizare și o promovare mai bună a patrimoniului cultural al Europei.

Conferința a fost închisă prin discursul lui Marc Durando, directorul executiv al European Schoolnet. Tapio Säävälä, șef de departament la Agenția Executivă a Comisiei Europene, care a mulțumit tuturor participanților și prezentatorilor pentru contribuția lor remarcabilă, fapt ce a făcut acest eveniment unul de mare succes.

Proiectul „eTwinning Plus” face parte din programul Erasmus + finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este cofinanțat în Republica Moldova din resursele financiare oferite de guvernul suedez. Ministerul Educației a desemnat Fundația Est-Europeană ca Agenție Națională de Sprijin pentru implementarea proiectului în R. Moldova.