eTwinning şi şcoala mea

O zi mai bună, un gînd mai bun, o vorbă bună… sunt esenţiale în rutina noastră de zi cu zi în relațiile pe care le avem pretutindeni şi oricînd. Si cum învăţarea noastră ţine de dorinţele noastre de a avea succes, de a ne simţi apreciaţi, încurajaţi, la fel şi interacţiunile cu oamenii din jurul nostru ţin de o apreciere la justa valoare, de a ne crea relaţii de prietenie, de colaborare. Indiferent de profesia pe care aş fi avut-o, esenţial pentru mine este să simt la „atelierul ” meu de muncă o atmosferă de familie, de susţinere reciprocă, de colaborare, si mai ales să nu-mi fie jenă să spun că nu ştiu şi mai mult decît atît, să pot întreba ceea ce nu ştiu.

Cea mai recenta experienţă plăcută a mea, dar care deja durează de cîţiva ani, a fost iniţierea în programul eTwinning.  eTwinning nu numai că este o comunitate de  profesori în care fiecare îşi desfăşoară activitatea acolo pe meleagul său, este o comunitate în care ficeare îşi cinsteşe munca pe „meleagul nostru comun” şi asta datorită colaborării frunctuase dintre şcolile care sunt înscrise pe portalul eTwinning. Tot aici, elevii cot la cot cu profesorii  se implică în activităţi noi de învăţare: crearea de diverse produse educaţionale care implică utilizarea noilor tehnologii şi în elaborarea cărora colaborează cu echipe din alte ţări. Datorită echipei de traineri din ţara noastră profesorii noştri beneficiază de cursuri de calitate în care învaţă să-şi îmbunătăţească competenţele de utilizare a noilor tehnologii, de comunicare într-o limbă străină. Totodată şi elevii au posibilitatea să comunice cu alţi elevi din ţările participante, să afle elemente de specific cultural sau de specific al educaţiei în ţările partenere, şi nu în ultimul rînd, comunică în limbi străine.

Unele din beneficiile majore pe care le oferă eTwinning profesorilor noştri sunt participarea la o reţea europeană şi oportunităţi pentru dezvoltare profesională, prin colaborarea în proiecte internaţionale şi prin participarea la seminarii internaţionale de formare şi de schimburi de experienţă, şi la fel de esenţial pentru noi, certificate naţionale şi europene de calitate pentru cele mai bune proiecte. La seminarile la care am participat, pe lîngă aceea că am  cunoscut noi colegi, că am făcut cunoştinţă cu noi instrumente pedagogice care integrează noile tehnologii în procesul de învăţare,  am primit o satisfacţie, o stare de bine, şi o plăcere deosebită şi asta numai datorită trainerilor bine pregătiţi care ne oferă o dispoziţie competitivă.

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice este un proces continuu de învăţare pe tot parcursul vieţii, de formare, de dobândire sau de îmbunătăţire a competenţelor şi o modalitate eficientă de a ajunge la o anumită maturitate şi înţelepciune în profesia didactică. Prin atelierele de dezvoltare profesională  oferite de eTwinning am înţeles că procesul educativ poate fi creat altfel. Asfel, am motivat elevii din clasa a X-a să participe la proiectul “Matematica şi statistica în viaţa noastră”.  Entuziasmul elevilor a fost pe măsură. Au fost curioşi să afle momente interesante din viaţa lor cu ajutorul chestionarelor. Cu toate că proiectul încă nu este finalizat, vom căuta şi  ne vom implica în alte proiecte la fel de captivante şi astfel elevii vor fi motivaţi să înveţe în mod creativ şi diferit.

Juravschi Olga