eTwinning- oportunitate pentru toate cadrele didactice dornice de a aplica noul!

“Majoritatea profesorilor își pierd vremea punînd întrebări care urmăresc să dezvăluie ce nu știe elevul, în vreme ce adevărata artă a examinării constă în a afla ce știe de fapt elevul sau ce poate să știe”

Albert Einstein

Mă gîndeam nu demult cum am ajuns eu să fiu “adept” al eTwinning-ului? Navigînd pe internet pe site-urile de specialitate am văzut un anunț pe CTICE ceva de genul eTwinnig- proiecte internaționale, ceva nou, și poate ceva interesant, am început a căuta informații referitoare la eTwinning, care după fiecare pas mi se părea tot mai interesantă și mai interesantă, îmi pusesem întrebarea poate să mă înregistrez sau poate nu, și acum cred că am făcut cea mai bună alegere din viața mea- m-am înregistrat.

eTwinning este o platfoma gratuită nelimitat care oferă profesorilor posibilitatea de a se dezvolta, de a comunica fie în limba natală sau străină, de a face schimb de experiență, de a…., de a…..la infinit.

Noi ca profesori nu întotdeauna reușim la orele de bază să explicăm elevilor necesitatea unor subiecte predate, fiind profesoară de matematică și informatică se întîmpla foarte des ca elevii să întrebe de ce mai au nevoie și de asta. Cu ajutorul cursurilor eTwinning și întrunirilor organizate, schimbul de experiență dintre cadrele didactice, am început a le explica elevilor și a le arăta exemple de proiecte și ai implica în proiecte.

Încet, încet am început a mă molipsi dacă se poate spune așa de eTwinnig și de oportunitățile pe care le acordă. Am fost selectată să particip la seminarul bilateral la România-Moldova în 2014, cred ca a fost una din cele mai frumoase experiențe  deoarece am făcut cunoștință cu oameni foarte aproape sufletului și unde am  inițiat proiectul Mozaic cultural, împreună cu două școli din Iași, la care se lucrează și în prezent, astfel am inițiat elevii mei în proiecte, deacum și lecțiile nu par așa grele, și de obicei elevii întreabă dar nu este vreun proiect în care să vedem altfel subiectul dat?

În luna mai 2015 am fost invitată să particip în proiectul Be part, let”s celebrate math in May , este un proiect organizat împreună cu Serbia în care în luna mai se sărbătorește matematica, unde am implicat elevii din anul III de colegiu specialitatea Învățămîntul primar, elevii care după colegiu merg în calitate de învățători la clasele primare și care vor putea lucra împreună cu elevii lor la proiecte, pe care cred că i-am și interesat de eTwinning și care după absolvirea colegiului se vor putea înregistra și în calitate de profesori.

În acest proiect am descoperit matematica practic în toate domeniile care ne înconjoară: muzică, poezie, desen, film, elevii fiind cointeresați chiar și în alte domenii unde am propus fondatorului să lărgim sfera nu doar la cele 4 domenii propuse. Plus la asta, totul trebuia prezentat în limba engleză, și cei care poate nu cunoșteau bine engleza doreau să participe cu articole în română și ceilalți să le traducă, ceia ce a adus la o colaborare foarte frumoasă, iar rezultatul unul- extraordinar.

Îmbolnăvindu-mă de eTwinnig tot mai mult, am depus o scrisoare de motivare pentru a participa la proectul internațiol din Viena, Țările din regiunea Dunării, la care am fost selectată, am participat șase persoane din Republica Moldova, cred că una din cele mai puternice echipe. Să spun că am avut parte de o întîlnirea foarte frumoasă și călduroasă ar fi prea puțin, doarece și profesorii din regiunea Dunării și orașul a fost ceva ce nu se descrie în cuvinte. Oameni dornici de a cunoaște, oameni care fac primii pași în eTwinnig, dar și cu o experiență uriașă de altfel, oameni cu inima deschisă, gata să te ajute și să te inițieze undenu prea cunoști sau poate nu știi deloc.

La Viena am colaborat în grupuri și m – am  implicat în proiectele: Movement, competition, fairness, joy and health și Famous people around the world la care abia aștept să începem lucru, proiecte diverse și nu neapărat la disciplina predată dar care redă școlii alt aspect.

Aș putea scrie multe, multe, dar fiind un profesor de matematică în concluzie aș putea spune că eTwinning mă ajută să scresc profesional în progresie aritmetică sau poate chiar și geometrică. eTwinnig este o mare parte din viața mea, cu oameni frumoși atît la trup dar și mai mult la suflet gata oricînd să sară în ajutor.

Carolina Ermurachi, profesoară de informatică și matematică la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Orhei