Angela Zeamă: Datorită eTwinning eu nu am voie să fiu leneșă, sunt într-o continuă activitate și dezvoltare.

Angela ZEAMĂ, profesoară de istorie și educație civică, Liceul “Constantin Stere”, or. Soroca

Știți, de cele mai multe ori, noi, oamenii, căutăm calea cea mai simplă. E instinctul nostru pentru că așa credem că viața va fi mai ușoară. Eu am renunțat la acest instinct acum 5 ani atunci când am decis să fiu parte a platformei eTwinning. Am aproape 30 de ani de când sunt profesoară de istorie și educație civică, dar ultimii cinci au fost cei mai intenși. De felul meu, sunt o aventurieră. Noi, istoricii, săpăm, căutăm, cercetăm. Și eTwinning a fost o provocare să cercetez mai mult, să aflu lucruri noi și să mă dezvolt pe mine însăși. E adevărat că era un domeniu nou și asta mă speria la început. Trebuia să ai cunoștințe în IT și limba engleză. Și în plus, în capul meu, mai erau gânduri de genul “Dar de ce am eu nevoie de ocupații în plus și dureri de cap?” Dar, așa cum am spus, sunt o aventurieră și m-am aventurat în această călătorie pe nume eTwinning.

Colegii profesori din liceu m-au ajutat. Primul eTwinner cu care am lucrat a fost profesor de istorie din Polonia recomandat de un coleg de-al meu. Și a fost un proiect ambițios dintre Polonia, Moldova, Lituania și Ucraina. L-am intitulat “Noi și voi, Europeni”. Am lucrat cu clasa a XII-a și a fost o experiență fascinantă. Elevilor le-a fost foarte interesant să discute în direct, pe Skype, cu elevi din alte trei țări. Iar eu am aflat multe lucruri noi și profesional, dar și personal. Pentru acest proiect, am câștigat certificatul european de calitate.

Mai țineți minte de sentimentul de frică de care vă spuneam mai sus? Ei bine, acum, fac atâtea lucruri la computer că niciodată nu m-aș fi gândit că le-aș putea face. Până la urmă, nu a fost atât de greu. Și dincolo de toate, noi cu toții vom recunoaște că elevul vrea să vadă un profesor care cunoaște computerul și la fel ca el, va putea face o prezentare mai deosebită și va vorbi în aceiași termeni. Dacă lucrurile acestea se întâmplă, atunci, vrei nu vrei, te menții în rând cu ei și îți construiești o altfel de relație profesor-elev. Și uite așa, toți împreună, ajungem dincolo de limitele școlii, mergem în proiecte, facem prezentări, acasă, dar și în străinătate.

Din 2013 până astăzi, am participat la opt proiecte eTwinning, iar la unul am fost fondator. A fost un proiect realizat în comun cu câteva școli din România și ideea acestuia a fost să arătăm că suntem același popor, avem aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. În total, în proiect s-au implicat șapte școli din România și Republica Moldova.

Datorită platformei eTwinning eu nu am voie să fiu leneșă. Trebuie să fiu mereu la înălțime, să citesc, să mă documentez, să cercetez și să experimentez pentru că doar astfel crești și ca profesionist, și ca om. Exact, eTwinning reprezintă o creștere profesională, o deschidere spre ceva nou, o fereastră spre Europa pentru că anume așa, aflăm foarte multe lucruri pe care nu am fi putut să le aflăm pe altă cale.

2018-10-25T09:45:44+00:00