Ambasadorii eTwinning

Un ambasador eTwinning este persoana care promovează și împărtăşeşte pasiunea sa pentru eTwinning, ambasadorii vorbesc laudativ despre eTwinning şi recomandă înscrierea pe platformă, care acum numără peste  578266 de membri. Ambasadorii eTwinning contribuie la asigurarea sustenabilității programului, la dezvoltarea și menținerea parteneriatelor educaționale. Dat fiind faptul că ambasadorii reprezintă primul contact cu eTwinning al multor profesori, este esenţial ca aceaştia să posede competențe excelente de comunicare şi cunoştinţe aprofundate privind mecanismul de funcţionare al eTwinning, să fie disponibili de a promovarea programului la nivel național.

Iulia Berdos

IPG “Alexandru cel Bun” s. Slobozia, r. Ștefan Vodă

Vi s-a întâmplat vreodată, să vă întrebați: „Oare cum au predat alți colegi tema aceasta? Ce metode au utilizat? Sau cum se mai descurcă și alți profesori, cu unele momente mai dificile?” Acuma încă mai am  astfel de întrebări, dar deja pot ușor afla și răspunsul, fiindcă în eTwinning, mi-am făcut prieteni care sunt pe același val cu mine. Mereu curioși, inovativi, hotărâți dar flexibili și care vor găsi mereu o cale de a ajunge la inima copilului. Ca să poți să-i bagi unui elev sămânța cunoștințelor în cap, trebuie mai întâi să i te bagi în inimă.  ETwinning este în primul rând o sursă de cunoștințe pentru mine, după care este o cale direct în inima elevului.  Făcând eTwinning, învăț din surse din întreaga Europa și caut să împărtășesc cu ceilalți colegi.

Am devenit eTwinner în 2014, având posibilitatea să particip la seminare bilaterale cum ar fi Iași-Moldova 2015, București –R. Moldova 2017, Austria-Viena 2015.

În 2016 mi s-a acordat titlul de ambasador eTwinning, astfel am avut onoarea să reprezint profesorii din  R. Moldova , la întâlnirea anuală al ambasadorilor din întreaga Europă, care a avut loc pe insula Rodos.

Proiecte premiate cu NQL și EQL , sunt: „PhotObiography” 2015, „Family in the Children’s eyes” 2016, „Spring bringS” 2107.

Ca ambasador eTwinning, am cunoscut mulți profesori care fac minuni în arta pedagogiei, prin proiecte eTwinning. Participarea la seminare și conferințe naționale și internaționale, m-a făcut să vreau să întorc anii din urmă, ca să pot învăța acele generații , prin metodele care le utilizez acum.  Profesorul nu trebuie să fie în pas cu elevul, ele trebuie să fie mult înaintea lui, prevăzând rezultatele, urmările predării sale. Prin eTwinning pot să-mi  văd poziția în care mă aflu eu personal, în comparație cu alte cadre didactice, ceea ce mă motivează spre creștere, spre schimbare. eTwinning m-a adus mai aproape de copilul-elev, deci mai aproape de viitor și de lumea întreagă.

Liliana Nederita

Liceul de Limbi Moderne și Management, mun. Chișinău

Ambasador 2017

În eTwinning din 2014, fiind unul dintre formatorii generațiilor de eTwinneri prin elaborarea programelor de instruire a profesorilor pentru participarea cu succes a acestora in proiectele eTwinning.

Proiecte de succes: Be KIND – Be Keen to Involve in Noble Deeds (NQL, EQL) Bringing Generations Together (NQL, EQL)

Pentru Liliana Proiectele eTwinning si programul eTwinning este o pasiune dar si o soluție de implementare a tendințelor moderne in educație, un fel de a cunoaște Europa si de a o aduce si elevilor in sala de clasa.

Rita Godoroja

Liceul de Limbi Moderne și Management, mun. Chișinău

Am dorit foarte mult să particip în eTwinning, încă din anul 2011, când am cunoscut-o pe Barbara Anna Zielonka din Norvegia, care m-a fascinat prin entuziasmul și experiența sa de colaborare cu elevii și profesorii din alte țări. Astfel, m-am înregistrat și eu, printre primii din Moldova, pe platforma eTwinning, în aprilie 2013.

În timp de 5 ani am realizat cu discipolii mei 25 de proiecte eTwinning, implicând circa 150 de copii din gimnaziu și liceu într-o lume fascinantă a învățării într-un mediu deschis, European. Prin eTwinning elevii mei au învățat cum să lucreze eficient în proiecte cu colegii lor din alte țări: utilizând tehnologii noi, elaborând produse valoroase, stabilind relații de prietenie cu alți copii, comunicând empatic, manifestându-și talentul. Fiecare proiect eTwinning mi-a oferit o experiență inedită și prieteni noi – eTwinneri, oameni deosebiți prin dorința și capacitatea de a realiza o educație de calitate!

În această frumoasă perioadă am creat idei interesante de proiecte, pe care le-am propus elevilor mei și partenerilor. Astfel am fondat 8 proiecte, implementate cu succes la lecțiile de chimie: Chemical Heritage, 2018; Planeta Fericirii, 2018; Flowers of Friendship, 2017; Amazing Chemical Experiments,  2016;  The Chemical Tree, 2016; The Miracle of Water (III), 2016; CRYSTALs, 2015; Top 10 uses of important chemical substances in our life, 2015. Mă bucur enorm, că proiectele, realizate de noi, au fost înalt apreciate: cu Certificat Național de Calitate – 8, cu Certificat European de Calitate – 6.

În anul 2015 am fost desemnată în calitate de Ambasador eTwinning, rol care mi-a oferit responsabilitatea de a învăța continuu și posibilitatea de a promova proiectele și practicile de succes la nivel național și internațional, prin participare la instruiri, conferințe, seminare, evenimente, grupuri, cursuri, în publicații științifico-didactice. O lumânare se stinge, dacă nu aprinde o altă lumânare! De aceea, invit profesorii să mă urmeze și să descopere împreună cu elevii lor universul miraculos – eTwinning! E o cale de a ne descoperi pe noi înșine.

Tatiana Dragan

L.T. “M. Eminescu”, r. Florești

Ambasador eTwinning 2016

Un profesor modern este acela care îi învață pe elevi să facă față provocărilor vieții. Astfel, noile tehnologii și tehnici de învățare sunt o prioritate în activitatea mea didactică pentru a face față acestor provocări. eTwinning ne oferă un spațiu vast de colaborare, noi căi de cunoaștere și formare, exemple de bune practici și autodezvoltare. În calitate de ambasador eTwinning, am o  deosebită plăcere să stabilesc conexiuni colaborative în rândul eTwinnerilor din diferite colțuri ale Europei și să promovez eficiența infinită a acestei platforme educaționale.

Am aderat la comunitatea eTwinning în 2014, de atunci am colaborat în 10 proiecte, cele mai de succes fiind: My life -your life, Me the A.I., National  symbols.

Tatiana Popa

Școala Internațională Heritage, mun. Chisinau

Ambasador eTwinning 2015

Programul eTwinning a deschis noi posibilități de formare profesională pentru mine ca profesor. Începând din 2013 încoace, am participat la multiple seminare, ateliere și conferințe eTwinning internaționale, având în calitate de moderatori experți din diverse țări europene. Pe lângă acestea, am participat la diverse cursuri online, webinare, neconferințe, evenimente de învățare, oferite de eTwinning, care mi-au oferit posibilitatea de a-mi îmbogăți cunoștințele referitor la utilizarea instrumentelor web, planificarea și derularea cu succes a proiectelor eTwinning, predarea pe bază de proiecte, etc. Am participat la seminare de contact în Botoșani, România (2013), Krakow, Polonia (2013), Conferința tematică ”Învățare, predare, schimb de experiență și colaborare între școlile din regiunea Dunării” (2014), iar în 2017 am mers la atelierul de dezvoltare profesională pentru ambasadori din Bristol, Marea Britanie. Toate aceste participări mi-au adus un aport enorm în propria dezvoltare profesională în calitate de eTwinner și ambasador eTwinning. Devenind ambasador eTwinning în 2015, am participat la diverse evenimente educaționale pentru profesori, unde am promovat programul eTwinning și am împărtășit din experiența acumulată, precum și am prezentat proiectele eTwinning pe care le-am derulat cu elevii mei. Din 2013 încoace, am participat în 12 proiecte, iar anul trecut am avut posibilitatea să iau și un certificat național de calitate și unul european pentru proiectul “Let us get to know each other through books”.

Anul școlar 2017-2018 a fost unul activ pentru mine ca și ambasador, participând la diverse conferințe unde am prezentat programul și proiectele în care eram implicată, așa ca Conferința Finală eTwinning Plus: Proiecte de Succes, ediția 2017, Deschiderea Anului Limbilor Europene în Moldova, Conferința Națională pentru profesorii de limba engleză “Collaborate -Exchange – Inspire”, Platforme Educațíonale Online, etc. Pe lângă astea, fiind ambasador și consultant eTwinning Moldova, particip cu regularitate la training-urile organizate pentru noii eTwinneri de către PSA eTwinning Moldova, unde profesorii noi în eTwinning sunt instruiți cum să folosească portalul, ce instrumente web de bază pot folosi în proiectele lor, cum pot crea proiecte noi, etc. Tot ce învățăm la seminare și conferințe diseminăm la evenimentele de instruire pe care le moderăm. În acest fel, se stabilește contact cu profesorii noi care pășesc în familia eTwinning și totodată, ne asigurăm că ei pășesc cu dreptul pe acest tărâm plin de lucruri minunate.

Grupurile eTwinning de pe portal sunt un loc aparte, unde descoperim persoane care gândesc la fel ca și noi și care vor să se implice și să facă lucruri frumoase. Grupurile cele mai active, din care fac parte și eu, sunt “Creative Classroom’, moderat de Irene Pateraki din Grecia, “eTwinning Ambassadors Group”, moderat de serviciul de asistență central de la Bruxelles, și “The visibility of eTwinning Projects Group”, moderat de ambasadoarea Daniela Bunea din România. În cadrul primului, se organizează foarte multe activități online; în cel de-al doilea se adună toti ambasadorii eTwinning, se discută diverse teme, se organizează seminare online, și se fac activități din cursul pentru ambasadori, pe care l-am trecut si eu;  în cel de-al treilea grup menționat, Danielei Bunea adună în fiecare vară articole scrise de eTwinneri despre activitățile lor în eTwinning și se crează o ediție anuală a revistei ‘The visibility of eTwinning Projects Group”.

Programul eTwinning schimbă fiecare profesor care decidă să devină parte din această mare familie. Tot ce trebuie este dorința de a fi un învățăcel pe tot parcursul vieții  și a te implica în proiecte de colaborare eTwinning cu elevii tăi.